Antwoorden op je vragen

In dit overzicht vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan gerust contact met ons op →

  • Tandartskosten worden volledig vergoed voor kinderen tot 18 jaar, met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten. Voor volwassenen dekt de basisverzekering deels de kosten van een kunstgebit en een klikgebit (een 'vast' kunstgebit) als de verzekering hiervoor akkoord heeft gegeven. Bij volledige protheses is ook het eigen risico van toepassing. Overweeg daarom om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Controleer de polisvoorwaarden voor de exacte dekking.

  • De meeste tandartsbehandelingen worden deels vergoed door een aanvullende tandartsverzekering. De exacte dekking verschilt per verzekeringsmaatschappij en pakket, alsook per jaar. Je kan steeds het beste je zorgverzekeraar raadplegen als je twijfels hebt.

  • Het is verstandig om regelmatig je mond te laten controleren door de tandarts. Zo kunnen (beginnende) problemen tijdig worden herkend en aangepakt. Preventie is immers beter dan genezen. Het wordt aanbevolen om elke 6 tot 12 maanden een afspraak te maken voor een controle in onze praktijk. We adviseren je hierbij. Zelfs als je een kunstgebit draagt, is het belangrijk om jaarlijks naar de tandarts te blijven gaan. De tandarts controleert niet alleen je tanden en kiezen, maar let ook op eventuele afwijkingen aan je tong, lippen, of (wang)slijmvliezen.

  • Momenteel hanteren we een wachtlijst voor nieuwe patiënten. Je kan een mailtje sturen naar de praktijk om je op onze wachtlijst te zetten maar we kunnen geen garantie geven wanneer je aangenomen kan worden als nieuwe patiënt.

  • Het is belangrijk om je kind op jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts. Dit helpt niet alleen bij een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar vermindert ook angst voor tandheelkundige bezoeken op latere leeftijd. Daarom raden we aan om je kindje vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen, vóór de tweede verjaardag, mee te nemen voor een controle.

  • We adviseren om kinderen minimaal elke 6 maanden te laten controleren. Dit komt doordat voedingsgewoonten, poetstechnieken, en de ontwikkeling van het gebit bij kinderen snel kunnen veranderen. Het hoeft geen financiële drempel te zijn, want tandheelkundige kosten (uitgezonderd kronen, bruggen en beugels) worden volledig vergoed door de basisverzekering voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.

  • Als je zelf angst hebt voor de tandarts, raden we aan om je kind alleen mee te nemen naar jouw controle als er geen behandeling nodig is. Als je bang bent, is het beter om je partner, familielid of een vriend te vragen om met je kind mee te gaan tijdens zijn of haar (eerste) tandartsbezoek. Voor jonge kinderen is het prettig als een van de ouders aanwezig is tijdens de controle of behandeling. Oudere kinderen kunnen proberen om het alleen te doen, wat hun zelfvertrouwen vergroot.

  • De meeste orthodontiebehandelingen starten tussen de negen en dertien jaar, wanneer de patiënt nog in de groei is. In sommige gevallen kan het echter beter zijn om eerder te beginnen, zelfs voordat alle tanden gewisseld zijn. Dit kan het best worden beoordeeld door een orthodontist. Bij twijfel verwijzen we je voor een consultafspraak met een orthodontist in onze regio. Ook volwassenen kunnen profiteren van een beugel, ongeacht hun leeftijd.

  • Ongeveer 40% van je tandoppervlak zit tussen je tanden, waar je met een tandenborstel niet bij kunt. Om plaque op deze plekken te verwijderen, raden we aan om na het poetsen te flossen, ragen of stoken. Hiermee houd je je tandvlees gezond en verklein je de kans op cariës (tandbederf).

  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan handtandenborstels. De elektrische borstel maakt snellere en verschillende bewegingen, waardoor je gebit in dezelfde tijd beter wordt gereinigd dan met een handtandenborstel. Bij handmatig poetsen wordt er gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan bij elektrisch poetsen. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.

  • De kleur van je tanden wordt net als de kleur van je ogen en haar erfelijk bepaald door je DNA. Naarmate we ouder worden, verandert het tandbeen (dentine) van kleur. Het dentine wordt geler en schijnt door het glazuur heen. Deze vorm van verkleuring komt van binnenuit en kan alleen worden behandeld door bleken of door je tanden van een laagje composiet (composietveneer) of porselein (porseleinveneer) te voorzien. Roken en het regelmatig consumeren van kleurstofhoudende dranken (zoals koffie, thee en wijn) kunnen ook verkleuring van tanden en kiezen veroorzaken. Tandsteen kan eveneens tanden en kiezen doen verkleuren, maar dit is vrij eenvoudig te verhelpen met een grondige gebitsreiniging door onze preventie-assistente.

  • Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling, of bijvoorbeeld een breuk. Signalen van een ontsteking kunnen gevoeligheid voor warmte en kou zijn, een gezwollen wang of hevige kiespijn. Soms ervaar je echter geen klachten, en wordt de ontsteking pas ontdekt bij een controlefoto. In zulke gevallen kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Als een wortelkanaalbehandeling nodig is, wordt eerst een verdoving gegeven. Met een goed verdoofde tand of kies is de behandeling vrijwel pijnloos. De tandarts boort de kies open aan de bovenkant en verwijdert het ontstoken weefsel en de zenuw uit de wortels. Vervolgens wordt de kies grondig gereinigd. De gereinigde kanalen worden opgevuld met rubberen stiften, waarna de kies wordt afgesloten met een vulling. Soms wordt de behandeling in twee afspraken uitgevoerd. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurt dan bij de tweede afspraak, nadat de ontsteking enigszins tot rust is gekomen. Na de eerste behandeling krijgt de kies meestal een tijdelijke vulling. Indien de tand een complexe morfologie heeft, verwijzen wij u door naar een endodontoloog, dat is een specialist in moeilijke wortelkanaalbehandelingen.

  • De tandarts onderzoekt je mond met behulp van een spiegeltje en een sonde (het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts alleen de buitenkant van de tanden kiezen en het tandvlees zien. Cariës (gaatjes) ontstaan vaak tussen de kiezen of onder een bestaande vulling, plekken die moeilijk te onderzoeken zijn met het blote oog. Om cariës vroegtijdig op te sporen, raden we aan om elke twee tot drie jaar controlefoto's (bitewings) te maken, vaak tijdens de periodieke controle. Röntgenfoto's worden ook gebruikt om te controleren of een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is en om eventuele ontstekingen in het kaakbot op te sporen. Bij kinderen maken we röntgenfoto's om naast gaatjes te zien of alle tanden en kiezen, die nog moeten doorkomen, aanwezig zijn.

  • We worden dagelijks blootgesteld aan achtergrondstraling uit onder andere de aarde en het heelal. Bij het maken van röntgenfoto's in onze praktijk wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt, waardoor het risico op schadelijke gevolgen voor de gezondheid minimaal is. Natuurlijk moet bij elke röntgenfoto altijd het nut van de opname worden afgewogen tegen de risico's van blootstelling aan straling. Er bestaat namelijk een kans dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat wordt ontdekt.

  • Als er tandbederf (cariës) in een tand of kies zit of als een kies afbreekt, kan de tandarts dit herstellen met een vulling van composiet. Een vulling herstelt het kauwvermogen en voorkomt verdere klachten. Soms kan een kies na het vullen nog gevoelig zijn, vooral als het tandbederf uitgebreid was of dicht bij de zenuw zat. Deze gevoeligheid zou na vier tot zes weken moeten verdwijnen. Als de klachten aanhouden of erger worden, neem dan contact op met de tandarts. Als de vulling erg diep is, is het mogelijk dat een wortelkanaalbehandeling alsnog nodig is.

  • Tandarts Stevens is werkzaam in Terneuzen tot 1 maart 2024. Daarna zal zij gaan werken bij tandartspraktijk Land van Axel Mondzorg. Als u al patiënt bij haar bent kunt u zich aanmelden bij de praktijk in Axel via een email, o.v.v. naam Tandarts Stevens, uw naam en geboortedatum. Vervolgens zal de praktijk in Axel verder contact met u opnemen d.m.v. een inschrijfformulier. En kunt u na het invullen hiervan een afspraak in laten plannen. De gegevens van de praktijk zijn: Land van Axel Mondzorg, Singelweg 77a, 4571 KC Axel, telefoonnummer 0115 552030. emailadres: info@landvanaxel.nl . Wij zullen als u bent ingeschreven in Axel uw patiëntendossier doorsturen zodat zij alles daar compleet hebben.